Javni dug Velike Britanije premašio 100 odsto BDP-a

Svijet

Promet na malo skočio je u maju 12 odsto nakon istorijskog pada od 18 odsto u aprilu, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS), prenosi Tanjug.

Uprkos tolikom rastu, majski promet u maloprodaji je 13,1 odsto manji nego u istom mjesecu prošle godine.

Guverner Bank of England (BoE), Andrew Bailey, saopštio je u četvrtak da će privredni pad u prvoj polovini ove godine biti znatno manji nego što je centralna banka strahovala prošlog mjeseca, ali da nema garancije za snažan oporavak, te da će stopa nezaposlenosti porasti.

Britanija je zatvorila trgovine neprehrambene robe krajem marta, a samo mali broj njih je ponovo otvoren u maju. Ostalim prodavnicama u Engleskoj je tek 15. juna dozvoljeno ponovno otvaranje, uz mjere socijalne distance.

Prodaja u neprehrambenim prodavnicama porasla je 24 odsto u maju na mjesečnom nivou, ali je i dalje manja 42 odsto u odnosu na godinu ranije. Najteže su pogođene radnje sa odjećom, gdje je međugodišnja prodaja manja preko 60 odsto.

Istovremeno, prodaja goriva je skočila 49 odsto, dok je promet u elektronskoj trgovini porastao na trećinu ukupne potrošnje, što je novi rekord.

Podaci ONS-a takođe pokazuju veliki rast britanskog javnog duga, što je rezultat ogromnog povećanja potrošnje, uglavnom na program očuvanja radnih mjesta po kojem država isplaćuje 80 odsto zarade privremeno otpuštenim radnicima.

Neto zaduživanje javnog sektora dostiglo je u maju 55,2 milijarde GBP, odnosno 68,7 milijardi USD. To je devet puta više od deficita u istom mjesecu prošle godine.

Javni dug je prešao nivo od 100 odsto ukupne ekonomske proizvodnje prvi put od 1963. godine, kada je Britanija još otplaćivala troškove Drugog svjetskog rata, a što je odraz rekordnog pada privrede u aprilu.

U aprilu i maju, zaduživanje britanske Vlade je iznosilo 103,7 milijardi GBP i bilo je 87 milijardi GBP više nego u istom periodu prošle godine.