Predstavljen prvi svjetski električni teretni voz na baterije

HiTech

Nazvana FLXdrive, ova lokomotiva je značajan prvi korak ka održivosti u željezničkom transportu, industriji koja je odgovorna za oko četvrtinu svih američkih transportnih emisija gasova. Nažalost, to je još uvjek samo prvi korak u veoma dugom procesu.

Wabtec kaže da baterija od 7 megavata FLXdrive-a ima “100 puta veću snagu i energiju” od Tesle. To je impresivan proizvod i označava zanimljivu promjenu za željezničku teretnu industriju. Do ovog trenutka, željezničke kompanije su skoro jednostrano podržavale industriju fosilnih goriva. Kompanije za ugalj, održavale su željeznice u životu u vrijeme kada polu-autonomni kamioni i druga vozila dominiraju svijetom transporta.

Međutim, željezničke kompanije su u ironičnoj poziciji. Sve više i više preduzeća nastoji da postane neutralno u pogledu ugljenika, povećavajući potražnju za održivim transportom. Ako vozovi tamo mogu da stignu prvi, mogli bi da postanu popularnija opcija transporta od kamiona, preokrenuvši dugogodišnji trend zbog kojeg su se željezničke kompanije oslanjale na industriju fosilnih goriva.

Riječima tehnološkog službenika kompanije Wabtec, Erika Gebharta: “Ako dekarbonizujemo sve lokomotive i smanjimo broj kamiona, stići ćemo tamo gdje bi trebalo da budemo”.

Wabtecove električne lokomotive na baterije ipak neće još zamijeniti dizel vozove. Iako su ovi vozovi prilično moćni, oni ne mogu sami da pređu cijelu dužinu SAD. Dizel je oko 27 puta energetski gušći od litijum-jonskog goriva, pa je za sada FLXdrive samo jednostavno sredstvo za smanjenje emisije lokomotiva.

Kompanije koje kupe FLXdrive postaviće ga između dvije ili tri dizel lokomotive, čime će cijeli voz efikasno postati hibridno vozilo. Dok voz koči, njegove baterije će se puniti, što će dovesti do impresivnog smanjenja potrošnje goriva za 30%.

Posljednja napomena – za elektrifikaciju voza nisu potrebne baterije, međutim vođenje dalekovoda pored željezničkih pruga, koje često prolaze kroz udaljena područja, zahtevalo bi tonu nove infrastrukture.