Ultimativna realnost: Sharp ima novi televizor sa 8K rezolucijom

HiTech

Aquos 8K TV je novo „čedo“ kompanije Sharp, televizor sa ekranom dijagonale 70 inča (178 centimetara). Rezolucija ekarana od 7.680 puta 4.320 piksela je 16 puta veća od standardnog Full HD formata

Sharp je svoj novi proizvod okarakterisao kao „konačnu realnost sa ultra-finim detaljima, koje ni najoštrije oko ne može da uhvati“ (što baš i ne zvuči kao neki vrhunski reklamni slogan).

Ono što poznavaoci ističu, je da bi 8K ekaran bio mnogo korisniji kao kompjutrski monitor, i da tolika rezolucija ne igra mnogo veću ulogu kod televizora koji se gleda sa određene udaljenosti.

Televizor je kompatabilan sa Dolby Vision HDR i BDA-HDR uređajima. Ono što, međutim, predstvalja najveći problem je nedostatak ili nepostojanje 8K HDR sadržaja koji bi na njemu mogli da se reprodukuju u punom kvalitetu.

Japanski javni servis, televizija NHK, počela je prošle godine emitovnaje satelitkog programa u 8K rezoluciji, a sam Sharp planira dalji razvoj uređaja (kamere, risiveri…) koji će nuditi 8K podršku.

Tako je planirano da se televizor do kraja godine nađe na tržištima Japana i Kine, dok će početkom sljedeće godine biti dostupan u ostalim dijelovima Azije i u Evropi.

Prema navodima japanskih medija, Sharp Aquos 8K TV će se prodavati po cijeni od milion jena, odnosno oko 9.000 dolara.

Ta kompanija je ranije najavila lansiranje 8k monitora sa dijagonalom ekrana od 85 inča, koji bi trebalo da košta više od 100.000 dolara.