Građani Berlina na referendumu izglasali nacionalizaciju 240.000 stanova

Svijet

Inicijatori referenduma o eksproprijaciji stanova u vlasništvu velikih stambenih korporacija u Berlinu su slavili. U nedelju je dovoljan broj građana podržao njihovu inicijativu. Sada je na potezu budući Senat.

Građani Berlina izjasnili su se za eksproprijaciju stanova u vlasništvu velikih stambenih korporacija.

Na referendumu, održanom 26. septembra ZA je glasalo 56,4 posto birača, a 39,0 posto ih je bilo protiv, kako je u ponedeljak ujutro objavila pokrajinska izborna uprava. Odziv građana prešao je minimalni kvorum od četvrtine građana sa pravom glasa.

Prema tekstu rezolucije, od Berlinskog senata sada se zahteva da “preduzme sve mjere” koje su neophodne za prenos nekretnina u društveno vlasništvo i da u tu svrhu izradi zakon.

Međutim, glasanje nije pravno obavezujuće za političare, jer se nije glasalo o određenom nacrtu zakona koji bi na referendumu bio direktno izglasan. Ipak, novi Senat i Predstavnički dom koji su takođe izabrani na pokrajinskim izborima 26. septembra moraće se pozabaviti rezultatima glasanja građana.

Riječ je o 240.000 stanova

Prema tekstu inicijative za organizaciju berlinskog referenduma, budući Senat sada je pozvan da izradi nacrt zakona o prebacivanju u društvenu svojinu oko 240.000 stanova u Berlinu. Time bi bile pogođene sve privatne stambene kompanije u čijem vlasništvu je više od 3.000 stanova u glavnom gradu, s izuzetkom stambenih zadruga. U fokusu inicijative za eksproprijaciju je desetak kompanija za nekretnine.

Inicijatori su uveče bili veoma srećni. “Zajedno smo pokrenuli grad i uzdrmali politiku – to je ono što slavimo danas. Hiljade nas je postalo aktivno. Borili smo se sa moćnim protivnicima i pobedili. Nećemo opet nestati tako brzo”, rekla je Joana Kusiak, portparolka “Eksproprijativne inicijative – Deutsche Wohnen & Co”.

Zahjtev za prebacivanje stanova u društveno vlasništvo ujedinjuje daleko više glasova od bilo koje političke stranke. Mi građani Berlina smo odlučili: Niko ne smije špekulisati s našim stanovima”, ističe još Kusiak.

Prema najavama iz ove organizacije, oni sada namjeravaju da intenzivno prate predstojeće koalicione pregovore grada-pokrajine Berlina.

Nepoštovanje referenduma bio bi politički skandal. Nećemo odustati dok se ne provede prebacivanje stanova u društveno vlasništvo“, kaže Kale Kunkel, portparol Inicijative.

Gifaj insistira na pravnom pojašnjenju

Glavna kandidatkinja SPD-a u Berlinu Franciska Gifaj izjavila da će poštovati odluku referenduma: “Sada se mora izraditi odgovarajući predlog zakona. Ali taj nacrt zakona se potom mora ispitati i ustanoviti šta bi bilo izvodljivo u składu s Ustavom.”

Da podsjetimo, njemačke socijaldemokrate (SPD) tijesno su pobijedile na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati.

Gifajeva je upozorila da Berlin ne smije da dobije još jednu negativnu presudu od strane Saveznog ustavnog suda, poput nedavnog stavljanja van snage gornje granice za cijene stanarina u Berlinu.

Glavna kandidatkinja Zelenih Betina Jaraš smatra da Senat mora ozbiljno da shvati rezultat referenduma. „To spada u koalicione pregovore”, izjavila je ona za dpa.

Kao alternativu, Jaraš je predstavila svoj koncept „mehanizma za zaštitu od visokih kirija”, tj. dobrovoljnog pakta između političara, stanodavaca i drugih strana uključenih u izgradnju novih zgrada i određivanje visine fer kirija.

Berlinska Ljevica rezultate referenduma vidi kao jasan zadatak za politiku. “To se ne može zanemariti”, izjavila je Katina Šubert za dpa. “Sada se time moraju pozabaviti najbolje pravnice i pravnici kako bi se izradio zakon koji funkcioniše na pravno siguran način. To je mandat za novi Senat.”

Vonovia nudi ograničenja visine kirija

Stambena korporacija Vonovia, koja sada ima većinski udio u stambenoj korporaciji Deutsche Wohnen, upozorila je nakon rezultata referenduma o dugogodišnjoj pat-poziciji. Šef Vonovie Rolf Buh predložio da dve kompanije dobrovoljno ograniče visinu svojih kirija u Berlinu za sljedećih pet godina. Osim toga, spremni su i da izgrade 13.000 stanova u Berlinu.