Apple kult’ živi i 10 godina nakon Jobsa

Tržište

Deset godina od smrti Stevea Jobsa, Apple se preobrazio u ekosistem uređaja i usluga, skuplji od svih drugih kompanija u svijetu, ali izgubio je “auru” inovativnosti svojstvenu njegovu mitskom utemeljitelju, donosi AFP.

“Tim Cook nije Steve Jobs”, “Apple više nije inovator”, “Steve Jobs okreće se u grobu”, takvi i slični komentari bujaju na Twitteru, posebno u vrijeme kada Tim Cook, koji je preuzeo kompaniju u avgustu 2011. godine, predstavlja nove proizvode.

Naizgled, očuvan je stil Stevea Jobsa, koji je umro 5. oktobra 2011. godine. Svaki novi proizvod predstavlja se svečano, u atmosferi napetog iščekivanja.

Svakog tog “dana D”, bez obzira radi li se o tehničkom poboljšanju, novoj seriji iPhonea, koji su sve sofisticiraniji, novoj usluzi video streaminga ili samo o novoj boji kućišta, Tim Cook i njegovi saradnici nastupaju jednako pompozno i s jednakim entuzijazmom, prenosi Aljazeera Balkans.

Dva puta uzdrmao informatiku

Bez Stevea Jobsa, “Apple je izgubio sposobnost lansiranja proizvoda koji donose revoluciju na tržištu”, tvrdi nezavisni analitičar Rob Enderle. “Oni su postali finansijska kompanija, dobro podmazana mašinerija koja zna kako “izmusti” svoje vjerne potrošače”.

Kompanija koja je uspon počela u garaži Silicon Valleya 1976. godine, svojim je računarima, priborima i uređajima kao što je iPod (2001. godine), a kasnije iPhone (2007. godine) promijenila svakodnevicu stotina miliopna ljudi.

Vizionar Steve Jobs dvaput je temeljito uzdrmao informatiku: grafički interfejsi nametnuli su se ‘80-ih kao metoda komunikacije između masina i ljudi, dok je smartphone internet smjestio u džep svakog pojedinca.

Od tada, Apple je predstavio samo pametni sat Apple Watch.

Brojne nove usluge

“Karakeristika Applea je oduvijek bila inovacija i to je važno (…) ali postoje i drugi kriterijumi, kao sposobnost kompanije da samu preobrazi”, smatra analitičarka Carolina Milanesi.

Grupa Cupertino obogatila je svoju paletu dodajući brojne nove usluge minuciozno integrisane u uređaje: muzika, plaćanje, video, igrice, sport…

“Apple danas ima više žica na svom instrumentu što mu omogućuje da svira bolje i privuče nove korisnike i da ih zadrži”, kaže Milanesi iz Creative Strategies.

Takvu strategiju zacijelo ne bi odbacio ni sam Steve Jobs koji je uvijek nastojao da pojednostavi i kontroliše iskustvo potrošača od  A do Z, kako piše u njegovoj biografiji Walter Isaacson.

I danas su inovativni

Ni Apple niti bilo koja druga kompanija nisu donijele revoluciju u digitalnom svijetu u posljednjih 10 godina. No kult jabuke još je živ te i danas pritiska Tima Cooka.

No brojni analitičari smatraju da kolos iz Kalifornije i danas donosi izume.

“Oni su i danas inovativni. To je zapisano u DNK te kompanije i mislim da bi Steve Jobs bio ponosan”, smatra Dan Ives i za primjer navodi razvoj čipa M1 koji zamjenjuje Intelov procesor u nekim novim uređajima.

“‘iPhone će i dalje biti i srce i pluća rasta Applea tokom godina. Vidjećemo i naočare Apple za virtualnu stvarnost te Appleov automobil 2024. godine”, tvrdi Ives.

Za 10 godina vrijedniji sedam puta

U svakom slučaju, metode Tima Cooka oduševljavaju Wall Street: prije 10 godina Apple je vrijedio oko 350 milijardi dolara, a 1. oktobra 2021. vrijednost je dostigla 2.358 milijardi.

“U roku od šest do devet mjeseci dostići će 3.000 milijardi dolara”, predviđa Dan Ives.

Čini se da nestašice mikročipova u svijetu nisu pretjerano uticale na kapacitet kompanije da odgovori zahtjevima tržišta. Appleova kompromisna politika prema privatnom životu u Kini ljuti jedino kritičare.

Nadalje, grupa Apple je do danas relativno pošteđena tužbi u području autorskih i srodnih prava, za razliku od Googlea i Facebooka koji su kažnjeni ogromnim svotama. Američka sutkinja nedavno je odbacila tužbe za monopol koje je podnio izdavač video igara Epic Games pošto je Apple uklonio Fortnite s App Storea.

U tom području, kao i u borbi protiv pedopornografije, Tim Cook sprovodi politiku minimalnih ustupaka, u stilu koji snažno odudara od Jobsovog, poznatog po burnim reakcijama.

“U posljednjih 10 godina stil Stevea Jobsa nije preživio”, kaže Carolina Milanesi podsjeća na težak karakter pokojnog Jobsa. “Mislim da je Tim Cook bolji direktor kompanije za današnje društvo”.