Cijena paladijuma u ovoj godini porasla više od 50 odsto

Dok je cijena zlata nakon američkih predsjedničkih izbora, pala skoro 180 dolara po unci, cijena paladijuma je porasla više od 10 odsto

Od polovine januara cijena paladijuma je porasla 56 odsto. Na berzi u Njujorku u srijedu se paladijumom trgovalo po cijeni od oko 728 $ po unci. Najviša dostignuta cijena u ovoj godini je iznosila 737 dolara.

Ipak, ekonomisti “Capital Economics” upozoravaju da je rast cijena paladijuma možda pretjeran, uprkos prognozama o deficitu na tržištu u narednih šest godina.

Capital Economics predviđa da bi cijene do kraja sljedeće godine mogle porasti do 800 dolara po unci, obzirom da usporava tempo rasta tržišta automobila u Kini.

Primarna upotreba paladijuma je u auto industriji u proizvodnji katalizatora, a njegova potrošnja u ove svrhe čini oko 75% od procijenjene globalne tražnje.

Po procjenama analitičara “Capital Economics”, tražnja za autokatalizatore će usporiti, sa 3,5% u ovoj, na 2 odsto u 2017. godini. Istovremeno se očekuje rast snabdijevanja iz Južnoafričke Republike nakon uspješno okončanih pregovora između poslodavaca i rudara oko plata.

Rusija i Južnoafrička Republika kontrolišu između 70% i 80 odsto globalne ponude PGM (platinske grupe metala – platine, paladijuma, osmijuma, rutenijuma, rodijuma i iridijuma). Rusija posjeduje ogromne količine poluga platinijuma prikupljenih još u doba Sovjetskog Saveza, koje povremeno pušta na tržište.

Struktura ponude nije se suštinski promijenila od 1970-tih, kada su platina i paladijum došli do izražaja kao važna sirovina u automobilskoj industriji.

Cijena paladijuma je 2014. godine dosegla 13-godišnji vrhunac, iznad 900$ po unci, zbog zatezanja odnosa između Rusije i Zapada, kao i petomjesečnog štrajka rudara u Južnoafričkoj Republici.