Beogradski aerodrom peti u Istočnoj Evropi

Aerodrom „Nikola Tesla” Beograd već treću godinu za redom zauzeo je 5. mjesto među najboljim aerodromima u Istočnoj Evropi, dok je prvo mjesto pripalo Budimpešti

Priznanje beogradskoj vazdušnoj luci je ozvaničeno na ovogodišnjoj dodjeli nagrada agencije Skytrax, specijalizovane za rejting u vazdušnom saobraćaju, koja je održana u Amsterdamu.

Na aerodromu Nikola Tesla lani je bilo 16.700 polijetanja i slijetanja, a prošlo je 1,24 miliona putnika

Prema Skytraxu, najbolji aerodrom na svijetu već petu godinu za redom je aerodrom Čangi u Singapuru, a najbolji aerodrom u Evropi je onaj u Minhenu. Ove nagrade su među najprestižnijima u oblasti avio-industrije, a izbor je napravljen na osnovu 13,82 miliona onlajn upitnika, u kojima su putnici ocjenjivali 550 aerodroma širom svijeta.

Istraživanje je sprovedeno među 105 različitih nacija u periodu od jula 2016. do februara 2017. godine. Predmet istraživanja su komfor i zadovoljstvo putnika svim aerodromskim uslugama, od dolaska na aerodrom, prijave na let, kupovine, transfera i bezbjednosti, sve do ulaska u avion.

Današnji aerodrom Nikola Tesla ranije se zavo samo Beograd, dok je u Jugoslaviji bio poznat kao aerodorm Surčin, po istoimenom beogradskom naselju. Nakon četvorogodišnje gradnje, tada najsavremeniji aerodrom, otvorio je Josip Broz Tito, 28. aprila 1962. godine.