Najveći skandal Federalnih rezervi

Svijet

Nakon otkrića da su službenici Federalnih rezervi trgovali finansijskom imovinom dok je Fed ulagao vanredne napore da “stimuliše” ekonomiju, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell naredio je reviziju etičkih pravila Feda.

Iako se čini da su te trgovine problematične, blijede u poređenju s najvećim skandalom Fed – osiromašenjem običnih Amerikanaca, bogaćenjem elita i olakšavanjem državnog duga i deficita.

Depresija izazvana koronavirusom, iako je zaista uzrokovana takozvanim javnozdravstvenim radnjama koje je vlada preduzela kao odgovor, bila je zvanični razlog povećane kupovine imovine Fed prošle godine. Međutim, Fed je zapravo počeo da pojačava aktivnosti stvaranja novca u septembru 2019. godine, kada je počeo da uliva milijarde dnevno na repo tržišta, koje banke koriste za davanje kratkoročnih kredita jedna drugoj, kako bi zadržale repo tržišne kamatne stope niskim.

Koronavirus je bio samo zgodan izgovor za Fed da učini više od onoga što je već radio. Sada Fed koristi ograničeno ponovno otvaranje kao žrtveno jagnje za rast cijena. Naravno, svako ko razumije austrijsku ekonomiju razumije da je rast cijena simptom, a ne uzrok inflacije. Inflacija je sam čin stvaranja novca od strane Fed.

Rast cijena koje umanjuju životni standard prosječnog Amerikanca nisu jedini rezultat Fed manipulacije novčanom masom. Manipulacija iskrivljuje ekonomske signale, dajući rezultate uključujući eksplozije, mjehuriće i pojačanja.

Inflacija je oduvijek išla u korist dobro povezanih elita koje primaju novouspostavljeni novac Feda prije nego što novi novac izazove široko rasprostranjeno povećanje cijena. Pravi motiv politike Feda otkrio je bivši funkcioner Feda Andrew Huszar 2013. Huszar je, pišući za Wall Street Journal, potvrdio da je kvantitativno ublažavanje zadržalo cijene dionica na visokom nivou, umjesto da pomogne Amerikancima u borbi sa posljedicama krize 2008. godine.

Drugi korisnici Feda su političari sa velikom potrošnjom. Kupovinom federalnih dužničkih instrumenata Federalnih rezervi održavaju se troškovi servisiranja duga savezne vlade. To je razlog zašto, uprkos nedavnom predlogu predsjednika Powella da će Fed uskoro početi „da smanjuje“ kupovinu državnih dionica, malo je vjerovatno da će Fed značajno smanjiti kupovinu dionica ili dopustiti značajno povećanje kamatnih stopa.

Powell takođe vjerovatno neće uznemiriti predsjednika Bidena i Bidenove kongresne saveznike sve dok naprednjaci pozivaju Bidena da ne imenuje ponovo Powella. Naprednjaci žele zamijeniti Powella nekim predanijim u borbi protiv klimatskih promjena i sistemskog rasizma, dvije babaroge koje se rutinski izvlače kao izgovor za ogromno povećanje vladine potrošnje i moći.

Drugi veliki skandal u vezi s Fedom je odbijanje Kongresa da usvoji zakon o reviziji Feda i omogući američkom narodu da sazna istinu o operacijama Feda. Revizija Feda ovlašćuje KAncelariju za državnu odgovornost (GAO) za reviziju poslovanja Feda sa stranim vladama i centralnim bankama, operacija Fed diskontnog okvira, rezervi banaka članica, kredita za vrijednosne papire, kamata na depozite i transakcija na otvorenom tržištu. Revizija Feda konačno bi otkrila istinu o poslovanju Feda.

Ograničena revizija odobrena Dodd-Frank zakonom otkrila je da su između 2007. i 2010. godine Federalne rezerve predale više od 16 biliona dolara stranim centralnim bankama i politički uticajnim privatnim kompanijama. Zamislite šta bi potpuna revizija otkrila. Vrijeme je da se okonča skandal dopuštanja tajnoj centralnoj banci da ima toliku moć nad ekonomijom i našom slobodom. Vrijeme je za reviziju i kraj Fed.