Država odobrila Fijatu garancije za kredit od 6,3 milijarde eura

Svijet

Italijanski revizorski sud je, prema riječima neimenovanog izvora Rojtersa, donio takvu odluku na kraju dugotrajnog postupka u kojem je osporavano odobravanje kreditnih garancija.

Odobrenje suda uslijedilo je nakon prethodne saglasnosti Ministarstva ekonomije.

Kredit će italijanskoj diviziji FCA odobriti banka Inteza Sanpaolo, koja je prihvatila državne garancije pri čemu će se 80 odsto iznosa kredita obezbediti preko izvozno-kreditne agencije SACE.

Zahtjev Fijata za dobijanje državne podrške izazvao je kontroverze, jer FCA radi na spajanju sa francuskim rivalom Pežo Sitroenom a pri tome je holding italijansko-američkog proizvođača automobila registrovan u Holandiji. Globalni brendovi kompanije FCA uključuju Fijat, DŽip, Dodž i Maserati.

Za sada nije poznato koje je uslove, ako ih ima, Italija postavila za davanje garancija i da li će to pogoditi planiranu vanrednu dividendu FCA od 5,5 milijardi eura, koja je ključni element u spajanju sa Pežo Sitroenom, navodi Rojters.

U Fijat Krajsleru, čije su akcije na prepodnevnom trgovanju skliznule 0,5 posto, trenutno nema komentara povodom informacije o garancijama.