Cijene gasa i nafte ponovo rastu

Svijet

Cijena gasa u Evropi na otvaranju berze u ponedjeljak previsila je 960 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, prema podacima interkontinentalne berze ICE.

Decembarska cijena fjučersa na TTF gasnom čvorištu u Holandiji porasla je na oko 962,2 dolara za hiljadu kubnih metara, što je ekvivalentno ceni 80,5 eura za megavat (MWh), prenosi TASS.

Prethodno je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao da bi pokretanje gasovoda „Sjeverni tok 2“ moglo da pomogne stabilizaciji situacije na tržištu gasa.

Prema ocjeni Bloomberga cijena gasa u Evropi porasla je zbog nagoveštaja da Rusija neće obezbijediti dodatno snabdijevanje, koje je obećao ruski predsjednik Vladimir Putin. Nedostatak dodatnog dotoka je, kako se navodi, razočaranje za trgovce koji su računali na Putinovo obećanje.

Fjučersi kojima se trguje u Holandiji poskupeli su za 9,7 odsto nakon što su isporuke putem ključnog ruskog gasovoda Jamal ostale znatno ispod uobičajene količine.

Cijene nafte porasle su u danas nakon pozitivnih prognoza globalnog ekonomskog rasta i veće potražnje za energijom, dok je državna kompanija Saudijske Arabije Aramco podigla zvaničnu prodajnu cijenu svoje sirove nafte, javlja Reuters.

Brent nafta je porasla za 84 centa na 83,58 dolara po barelu ili za jedan odsto, nakon prošlonedeljnog pada za skoro dva procenta. Američka nafta je porasla za 95 centi, ili 1,2 odsto, na 82,22 dolara, nakon što je pala za skoro tri procenta krajem prošle nedjelje.