Ove godine rekordna zarada za Disney

Finansije

Kompanija Walt Disney i ove godine je ostvarila rekordnu zaradu, zahvaljujući hitovima kao što su Black Panther i Avangers: Infinity War. U bioskopima širom svijeta filmovi Walt Disneya su zaradili više od sedam milijardi dolara

– Ovo je tek drugi put u istoriji da je neki filmski studio zaradio više od sedam milijardi dolara. Upravo je Disney u filmskoj industriji prvi put premašio taj iznos 2016. godine s globalnim bruto prihodima od 7,6 milijardi dolara. Procjenjuje se da su globalni bruto prihodi od ulaznica Walt Disney studija 9. decembra iznosili 4.069 milijardi dolara, što je naš drugi rezultat na skali najboljih godina i treći u istoriji industrije – saopštila je ta kompanija.

Podatak je objavljen uoči premijere Disneyevog filma Mary Poppins returns, koja je zakazana za 19. decembar, a očekuje se da će zahvaljujući ovom hitu zabilježiti još bolje rezultate na blagajnama tokom praznika.

– Trenutno su četiri od osam najuspješnijih ovogodišnjih svjetskih premijera filmovi Walt Disney studija, uključujući dva vodeća naslova na globalnom i tri na domaćem nivou – navode u Kompaniji Disney.

Na prvom mjestu je Marvelov Avengers: infinity war s prihodima od dvije milijarde dolara, a slijedi Black Panther sa zaradom od 1,35 milijardi dolara od ulaznica. Piksarov animirani film Incredibles 2 zaradio je 1,24 milijarde dolara. Na skali bioskopskih hitova koji su u ovoj godini ostvarili najveće prihode od ulaznica nalaze se još Ant-Man i The Wasp, Solo: A Star Wars story i Ralph breaks internet, s prvim mjestom po prihodima od ulaznica u sjevernoameričkim bioskopima tri nedjelje zaredom.