Čovjek koji tvrdi da je izumio bitcoin dobio sudski spor

Milioneri

Craig Wright, programer koji tvrdi da je kreator Bitcoina, u ponedjeljak je dobio građanski spor, koja mu je omogućio da zadrži oko 50 milijardi dolara u kriptovaluti, ili 1,1 milion Bitcoina, prenosi Associated Press.

Bitcoin bio je među prvima proizvedenim rudarenjem i mogao je biti u vlasništvu samo osobe koja je bila uključena u kriptovalutu od njenog početka, poput Satoshija Nakamota, navodnog i javnosti nepoznatog kreatora Bitcoina.

Tužba je dobijena protiv porodice Davida Kleimana, preminulog poslovnog partnera koji je tvrdio posjeduje polovinu od 1,1 miliona Bitcoina. Porota na Floridi utvrdila je da im se ne duguje novac, ali im je dala 100 miliona dolara za prava intelektualnog vlasništva u zajedničkom poslu između Kleimana i Wrighta. Kako prenosi AP, ovo je samo djelić onoga što su Kleimanovi advokati tražili tokom suđenja.

Porota je na suđenju čula svjedočenje o tome kako je Bitcoin nastao i kako je kriptovaluta funkcionisala, navodi AP. Porotnicima je trebalo nedjelju dana da donesu odluku, a porotnici su odvjetnicima s obje strane i sudiji stalno postavljali pitanja o radu kriptovaluta i poslovnom odnosu između Wrighta i Kleimana.

Ova sudska presuda u korist Wrighta znači i da će kriptozajednica od navodnog kreatora bitcoina dobiti dokaz da je on tvorac kriptovalute, kao što je obećao tiokom suđenja, izvijestio je AP. Sudska presuda na neki način daje potvrdu Wrightovim tvrdnjama iz 2016. godine kada je tvrdio da je upravo od Satoši Nakamoto, kreator Bitcoina.