Direktor Norveškog fonda očekuje period slabosti na finansijskim tržištima

Fondovi

Glavni izvršni direktor Norveškog državnog fonda bogatstva Nikolai Tangen (Nicolai Tangen), rekao je da očekuje dug period slabosti na finansijskim tržištima i upozorio da bi inflacija mogla biti najznačajniji izazov koji predstoji.

Tangen je izjavio za nejmački Frankfurter Allgemeine Zeitung da se nakon postizanja prosječne stope prinosa šest odsto tokom četvrt vijeka, fond sada priprema za „deceniju nižih prinosa“.

„Stanje bi moglo da postane i negativno“, rekao je on u intervjuu, i dodao da se ta solucija mora prihvatiti, jer je prema njegovom mišljenju budućnost manje privlačna od prošlosti.

Kako prenosi Bloomberg, Tangen je rekao da je „najveći potencijalni problem“ za fond, pritom najvećeg svjetskog vlasnika akcija kojima se javno trguje, inflacija, i predviđa da bi porast cijena mogao imati „daleko ozbiljnije posledice nego što se trenutno generalno pretpostavlja“.

„Vidim inflaciju svuda: u putarinama, u cijenama metala i hrane, u troškovima izgradnje i postepeno u platama“, rekao je on za FAZ, i dodao da dugoročni investitori nemaju gdje da se sakriju od inflacije.

Izgrađen od bogatstva nafte i gasa u Sjevernom moru, Norveški državni fond bogatstva ima portfelj od oko 9.000 akcija, i vredan je oko 1.400 milijardi dolara. Fond je otkazao saradnju stotinama kompanija tokom protekle decenije, kako bi izbegao ekološki, društveni i upravljački rizik za koji je procenio da one predstavljaju.