JPMorgan lansira proizvod s kompanijama fokusiranim na bitcoin

Fondovi

Informacija koja će zasigurno dati novi vjetar u leđa ljubiteljima kriptovaluta je ona koju je objavio JPMorgan. Naime, jedna od najuglednijih investicionih banka lansira proizvod u kojem će investitori dobiti priliku da ulažu u jedanaest dionica kompanija koje su fokusirane na bitcoin.

Prema prijavi kod SEC-a, novi je proizvod dužnički instrument pod nazivom JPMorgan’s Cryptocurrency Exposure Basket (mart 2021.), koji sadrži “nejednako ponderisanu” košaricu referentnih dionica koje ili posjeduju kriptovalutu ili posluju s njom.

Ovaj instrument izdvaja 20% MicroStrategyja i 18% Squarea – dvije kompanije koje su rano prijavile svoja ulaganja u bitcoin.

Kompanija Riot Blockchain Inc za rudarenje kriptovaluta i proizvođač čipova za rudarstvo kriptovaluta NVIDIA Corporation takođe su dobili znatan udio od po 15%. Ove dionice zajedno čine oko 68% korpe, istakla je banka u prospektu.

“Očekujemo da će tržišna vrijednost vaših bilješki i vaše plaćanje po dospijeću u većoj mjeri zavisiti od učinka ove četiri referentne dionice.”

Ostale dionice portfolija uključivale su Paypal Holdings Inc, Advanced Micro Devices, Inc. i Silvergate Capital Corp.

Zanimljivo je da Tesla Inc koja drži bitcoine u vrijednosti od preko 1,5 milijardi dolara nije na popisu JPMorgan-a.

Ova je informacija dodatno značajna jer su prije nekoliko nedjelja stratezi JPMorgana odobrili izdvajanje od jedan posto u kriptovalute, otkriveno je u bilješci klijentima.

Analitičari su rekli da bi takva raspodjela poslužila kao zaštita od inflacije u tradicionalnim razredima imovine poput dionica, obveznica i robe.