Akcije kazina u Makau rastu nakon izmene propisa o igrama na sreću

Tržište

Akcije kazina imale su u zadnjeg dana protekle nedjelje jedan od najboljih dana u mjesecima nakon što je Vlada Makaa izmijenila svoje propise o igrama na sreću.

Novi propisi dozvoljavaju šest kazino licenci za rad u gradu, ali je njihovo trajanje skraćeno sa 20 na 10 godina. Vlada će takođe dozvoliti produženje do tri godine, piše Capital.com.

Sekretar za administraciju i pravosuđe Makaa Čeong Veng-čon (Cheong Weng-chon) rekao je za South China Morning Post da novi propisi imaju za cilj da pomognu gradu da diverzifikuje svoju ekonomski najproduktivniju industriju.

Akcije Las Vegas Sands i Wynn Resorts, dva kazina koja imaju licence u Makau, porasle su u petak za više od osam odsto nakon objave.

Akcije Wynn Resorts su porasle za 8,3 procenta na 91,30 dolara, dok su za Las Vegas Sands porasle za 13,1 odsto na 42,60 dolara po akciji.

Prema South China Morning Post, novi propisi su rezultat 45-dnevnog perioda javnog razmatranja u kojem je vlada tražila povratne informacije o nekoliko pitanja koja se odnose na poslovnu praksu kazina.

Morning Post je naveo da se većina ispitanika zalaže za pooštravanje propisa o licenciranju kazina, iako je vlada rekla da će to olakšati „operativno okruženje“ za preduzeća.

Zakonodavstvo još uvjek treba da odobri propise, ali analitičari kažu da je skoro zagarantovano da će biti usvojeni jer poslanici retko glasaju protiv vladinih predloga.

Makao ima široku, ali ograničenu autonomiju od Kine u većini svojih upravnih i ekonomskih aktivnosti. Novi propisi su takođe zaustavili neke probleme sa kojima su se kazina suočavala u posljednjih 12 mjeseci.

Na primjer, zalihe Las Vegas Sandsa su pale za skoro 20 odsto tokom prošle kalendarske godine, a Wynn Resorts je pao za skoro 14 procenata.

Još jedan faktor koji bi mogao da ojača buduće rezultate za akcije kazina je da su analitičari investicione banke J.P. Morgan Chase u petak poboljšali prognoze za nekoliko kazina.

U napomeni za investitore, analitičar Džozef Gref (Joseph Greff) opisao je obračun rizika i dobitka za akcije kao „povoljan“ s obzirom na burnu prethodnu godinu.

Gref je dodao da su mnogi rizici za ove akcije već procijenjeni „nakon godinu dana povećanih regulatornih zabrinutosti (nepovoljni uslovi obnove licenci, vjerovatna smrt junket VIP biznisa) i procjene smanjenja na strani prodaje“.

Uprkos fundamentalnom porastu za ove akcije, Gref je dodao da mnogo toga još uvjek zavisi od povećanog obima putovanja u Kinu i Makao.

Zimske olimpijske igre u Pekingu treba da počnu 4. februara, a Kina je nedavno uvela nova ograničenja putovanja koja zabranjuju ulazak ljudima koji u zemlju putuju preko treće tačke, prenosi Biznis.rs.

U međuvremenu, Kina takođe počinje dodatno testiranje na Covid-19 za učenike internacionalnih škola.