Velike investicije srezale profit Amazona, pad cijene akcija

Tržište

Kompanija Amazon objavila je poslovne rezultate za drugi kvartal koji su bili ispod očekivanja tržišta kada je dobit u pitanju, kao posljedica velikih investicija kompanije u nastavak rasta

Dobit po akciji je iznosila 40 centi u odnosu na očekivanje od 1,42 eura, nakon što je kompanija nastavila da investira u razne nove oblasti kao što su video, distributivna skladišta i međunarodna ekspanzija.

Prihod u periodu je dostigao skoro 38 milijardi eura (rast od 25%) u odnosu na očekivanje od 37,18 milijardi eura, dok je prihod segmenta veb usluga skočio 42% na 4,1 milijardu eura, u skladu sa očekivanjima.

Veb usluge su ostali glavni pokretač rasta kompanija, a doprinijele su operativnoj dobiti sa 916 miliona eura. Inače, ukupan operativan profit dostigao je 628 miliona eura u odnosu na očekivanje od 1,09 milijardi eura, prije svega usljed gubitka na međunarodnom tržištu od 724 miliona eura.

Amazon nastavlja snažan investicioni ciklus i u tekućem kvartalu, te je dao prognozu rezultata u rangu od gubitka od 400 miliona eura do profita od 300 miliona eura, dok su analitičari očekivali prognozu dobiti od 950 miliona eura.

Očekivani prihod za treći kvartal prognoziran je u rasponu 39,25-41,75 milijardi eura, u skladu sa očekivanjem od nepunih 40 milijardi eura.

Nakon objave rezultata akcije Amazona pale su preko 3% na 1.012m evra, dok od početka godine bilježe rast od oko 35%.