Rusija stavila tačku na učešće u Evrosongu: Neće prenositi takmičenje

Ruska državna televizija Kanal 1 neće emitovati Evrosong sljedećeg mjeseca jer je njihovoj predstavnici zabranjeno da uđe u Ukrajinu, gdje se takmičenje održava

Odluka Rusije ukinula je i posljednju šansu da učestvuje u ovogodišnjem takmičenju, rekli su iz EBU-a. Ukrajina odbija dozvoliti Juliji Samoilovoj da nastupi na Evrosongu jer je posjetila Krim, poluostrvo koji je Rusija okupirala 2014. godine. EBU je osudio ovu zabranu rekavši kako uništava nepolitičku prirodu ovog takmičenja.

EBU je ponudio dva moguća rješenja ruskoj televiziji. Jedno je da Julia nastupi iz Rusije ili druge zemlje učesnice, a da njen nastup bude prenošen uživo putem satelita ili da izaberu drugog predstavnika. Rusija je odbacila obje mogućnosti i na kraju izjavila da neće emitovati događaj.

– Nažalost, ovo znači da Rusija neće moći učestvovati u ovogodišnjem takmičenju. Željeli smo da sve 43 zemlje budu dio ovog spektakla i uradili smo sve što je u našoj mogućnosti da to postignemo, rekli su iz EBU-a.

Ova dešavanja su paradoksalna s obzirom na to da je ovogodišnji moto Evrosonga „Slavimo različitost“.

Ruska predstavnica Samoilova je izabrana 12. marta s pjesmom „Flame is Burning“. U invalidskim kolicima je od djetinjstva zbog atrofije mišića. Finalistica je ruskog X Factora 2013. godine, a pjevala je na otvaranju Zimskih paraolimpijskih igara u Sočiju.