Automobil koji za dva minuta postaje avion uskoro polijeće u Slovačkoj

TECH

Kompanija Klein Vision, koja je proizvela AirCar, saopštila je da je automobil obavio 70 sati rigoroznih testiranja u letu, uključujući 200 polijetanja i slijetanja. Razvoj letećeg automobila je završen i ispunjava sve standardne Evropske agencije za sigurnost avijacije (EASA).

Izazovni test letovi su podrazumijevali duge letove i manevre, a pokazali su zapanjujuću statičku i dinamičku stabilnost u avionskom modu – saopšteno je iz pomenute kompanije.

AirCar pokreće BMW-ov 1,6-litarski motor koji koristi “gorivo dostupno na svakoj benzinskoj pumpi”.

Može leteti na visini do 5.500 metara, a za transformaciju iz automobilskog u avionski mod su potrebna dva minuta i 15 sekundi. Krila i rep se automatski sklapaju u slučaju vožnje na putu.

Za upravljanje AirCarom je potrebna pilotska dozvola, a iz kompanije se nadaju da će prodaja početi za manje od 12 mjeseci.

U junu je AirCar obavio 35-minuti testni let između aerodroma u Nitri i Bratislavi u Slovačkoj. Nakon slijetanja, AirCar je nastavio da se kreće gradskim ulicama u automobilskom modu.

AirCar otvara vrata masovnoj proizvodnji efikasnih letećih automobila. Ovo je konačna i zvanična potvrda naše sposobnosti da promijenimo putovanja zauvijek – izjavio je konstruktor AirCara Stefan Klajn.