Šta je (osim milijardi) zajedničko milijarderima?

BUSINESS KLUB

Šta, osim miliona, imaju zajedničko Elon Musk i Richard Branson? Istaknute jagodice. Upravo one, uz simetrično lice, povećavaju šansu da će neko postati preduzetnik, zaključak je nove studije koju su radili stručnjaci sa Univerziteta u Kipru.

Veća je vjerovatnoća da preduzetnici imaju simetrično lice i istaknute jagodice, nalaz je nove studije Univerziteta u Cipru. Ali iako ove crte lica povećavaju šansu da neko postane preduzetnik, ništa ne govore o tome da li će biti uspješan u poslu. Jer, istraživači nisu našli vezu između izgleda lica i uspjeha u preduzetništvu.

Naučnici su posmatrali tri karakteristike – odnos širine i dužine lica, istaknutost jagodica i simetriju lica. Ispostavilo se da istaknute jagodice i simetrično lice utiču na vjerovatnoću da se neko upusti u poduzetničke vode. S druge strane, odnos dužine i širine lica ne utiče na sklonost poduzetništvu.

Budući da se studija bazirala samo na muškarcima bijelcima, potrebna su dalja istraživanja koja će uključiti različite grupe, uključujući žene, navode istraživači.