Otvoren treći Samit energetike 2022. u Trebinju

BUSINESS KLUB

Samit energetike Trebinje, mjesto okupljanja najistaknutijih imena iz oblasti energetske struke, svečano je otvoren danas u Trebinju.

Republika Srpska je energetski nezavisna zahvaljujući sopstvenim kapacitetima, a podizanje stepena energetskog suvereniteta jedan je od ključnih ciljeva i izazova ove i budućih vlada u Srpskoj – izjavio je danas premijer Radovan Višković, koji je svečano otvorio Samit energetike „Set 2022“ u Trebinju.

Kao i prethodne dvije godine organizatori su se potrudili da u gradu na Trebišnjici okupe predstavnike vlasti, struke, renomiranih kompanija, naučnike, stručnjake, kao i predstavnike fakulteta, a svi oni će kroz deset panela ovog samita diskutovati i razmijeniti mišljenja o najvažnijim pitanjima iz energetske oblasti.

– Imaćemo priliku da međusobno komuniciramo, razmjenjujemo iskustva, kreiramo zajedničke planove, projekte i vizije energetskog sektora na našim prostorima. Posebna mi je čast da su među nama prijatelji iz zemalja okruženja, jer zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji, organizovaniji i nadasve prijatelji. Elektroprivreda RS, zajedno sa gradom Trebinjem i kompanijom SET, potvrđuje opravdanost organizovanja jednog ovakvog stručnog, naučnog a sve više poslovnog regionalnog samita energetike. I želimo zbližiti rad svih zaposlenih u energetskom sektoru regiona – poručio je direktor EPRS Luka Petrović.

Ove godine na Samitu će se govoriti o dekarbonizaciji energetskog sektora država Zapadnog Balkana, ulozi Elektroprirvreda u tranziciji ovog sektora, razvoju gasovodne mreže radi sigurnog snabdijevanja, stanju i kapacitetu na tržištu električne energije u regionu, kao i balansiranju energije iz OIE u BiH i regionu.

– SET Samit energetike Trebinje je veoma važan događaj, koji okuplja cijeli region i predstavlja dobru priliku i mjesto za razmjenu znanja, iskustava i prakse, kao i promociju i afirmaciju energetskih politika Republike Srpske, BiH i regiona. Uvjeren sam da će i ovogodišnji Samit dati odgovore na mnogobrojna pitanja i nedoumice kako dalje postupati, kako se suočiti sa brojnim izazovima koje nam nameću evropske politike, kao i kvalitetne zaključke koji će nam biti putokaz ka ostvarenju zacrtanih ciljeva i održive energetske budućnosti – rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Organizatori Samita energetike Trebinje 2022 su Elektroprivreda RS, Grad Trebinje i firma SET, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine BiH i Vlade RS. Samit će trajati do petka, 18. marta, a na skupu će u deset odvojenih panela učestvovati oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona, ali i Poljske, Češke, NJemačke, Kine, Sjeverne Makedonije.