Najmoćnije države svijeta, ima li BiH na listi?

U godišnjoj anketi koju provodi US News hiljade menadžera, pripadnika političke i kulturne elite i dobro upućenih građana ocjenjuje koje su to države ukupno najbolje po više ispitanih kategorija, kao što su kvalitet života, kulturni uticaji ili preduzetništvo

Jednu od kategorija ankete čini i moć države, odnosno, ispituje se – koje su to najmoćnije države na svijetu. U obzir se uzimaju politički i ekonomski uticaj, vojne alijanse te snaga vojske. Istraživanje uključuje 80 zemalja i prikazuje njihovu važnost na svjetskoj sceni. Zanimljivo je da snaga i bogatstvo nisu uvijek u korelaciji.

Na prvom su mjestu Sjedinjene Američke Države s uvjerljivo najvećim BDP-om od 17,4 hiljade milijardi dolara. Na drugom je mjestu Rusija, čiji je BDP devet puta manji od onog SAD-a, uz dvostruko manji BDP po stanovniku. Kina je na trećem mjestu sa BDP-om od 10,4 milijarde dolara.

Srbija najmoćnija u regiji

Od država iz regije u top 80 uvrštene su Srbija, Hrvatska i Slovenija. Najbolje je rangirana Srbija na 46. mjestu, sa BDP-om od 43,9 milijardi dolara i BDP-om po stanovniku od 13.699 dolara. Hrvatska se nalazi na 78. mjestu, s nešto većim BDP-om države (57,1 milijardi dolara) i BDP-om po stanovniku (21.625 dolara). Slovenija je odmah iza Hrvatske, na 79. mjestu, sa BDP-om takođe većim od onog Srbije (49,5 milijardi dolara) i najvećim BDP-om po stanovniku u regionu (30.918 dolara).

U ovo listu 80 zemalja BiH nije uključena. (Al jazeera)