Automobilska industrija VB traži način da ostane na tržištu EU dok traju pregovori

Britanska automobilska industrija biće trajno oštećena ukoliko vlada ne obezbijedi tranzicioni ugovor s EU, tvrdi Društvo proizvođača i trgovaca motornim vozilima

Majk Hous, izvršni direktor u SMMT je izjavio da automobilska industrija mora da zatraži od vlade privremeni aranžman, prema kom bi Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu, tokom trajanja pregovora o Bregzitu.

– Odsustvo tarifa Svjetske trgovinske orgainzacije i carinske barijere nanijeće trajnu štetu našoj industriji, narušavajući dobavljačke lance i ugrožavajući konkurentnost – naveo je Hous.

Britanska premijerka Tereza Mej je obećala da će obezbijediti širok sporazum o slobodnoj trgovini s Unijom i dodala da su pregovori teški i neizvjesni već na samom početku.

Glavni pregovarač EU, Majkl Barnijer, otvoreno je upozorio da se takav sporazum ne može finalizovati čak ni do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU za manje od dvije godine.

Ministar finansija Filip Hamond je  podržao ideju o prelaznom sporazumu sa EU. To bi pomoglo da se izbjegne takozvana „ivica ponora“, odnosno situacija da Ujedinjeno Kraljevstvo dočeka mart 2019, krajnji rok za pregovore, bez konkretnih trgovinskih sporazuma i da mora da zavisi od pravila Svjetske trgovinske organizacije.