GO konferencija: Pronaći balans između savremenog i tradicionalnog

BUSINESS KLUB

GO konferencija – prvi regionalni događaj ovog tipa u Banjaluci okupila je vodeće stručnjake, lidere i istaknute pojedince iz svijeta biznisa, zakonodavstva i politike kako bi podijelili svoja znanja i iskustva na temu “Razvoj privrede pod uticajem savremenih tehnologija”. Vrhunski predavači različitim i poučnim pričama upotpunili su događaj koji je u smjeru jačanja ambicija i ostvarivanja ciljeva zainteresovao veliki broj posjetilaca.

– Danas se u Banjaluci po prvi put održava regionalna biznis GO konferencija koja za cilj ima da nas navede na promjene kroz govore  različitim tematikama koje se bave razvojem privrede pod uticajem savremenih tehnologija. Imali smo priliku čuti Slobodana Cvitanušića koji je otvorio GO konferenciju, a koji je govorio na temu da li vještačka inteligencija može osvojiti vrh svijeta Mont Everest i upravo suština njegovog govora bila je u ljudskom umu i tezi da nam vještačka inteligencija može pomoći svakako, ali da se vještačka inteligencija ne može pšopeti na Mont Everest što nas ipak vraća nekim našim istinskim, ljudskim vrijednostima – rekao je Danijel Petrović, direktor „WOW agencije“ i organizator GO konferencije.

Rekao je da u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj kompanija koje su svoje poslovanje optimizovali uz pomoć vještačke inteligencije.

– Imamo primjere kompanija koje se bave trgovinom, ugostiteljstvom gdje goste sada već služe roboti. Nemam podatke kako je to uticalo na njihove kupce i korisnike, ali svakako i to je stavka kojom se moramo baviti – dodao je Danijel.

Jedan od predavača na GO konferenciji Ivanka Novaković istakla je da je ovo konferencija koja spaja teme koje do sada nisu bili vezane na ovakav način kao što su lični rast i razvoj, teme iz biznisa i politike.

– Za biznis je neophodno da koristi veštačku inteligenciju tamo gde može, i da istovremeno onoliko koliko može uvodi veštačku inteligenciju i isto toliko radi i na humanizaciji poslovanja. Znači, ako uvodimo veštačku inteligenciju ona treba da nam pomogne da ubrzamo procese, da oslobodimo ljude nekih operativnih poslova i da damo prostora ljudima, kao što je kolega malopre rekao, da budu ljudi, istakla je Ivanka Novaković iz „Delta Holding – a“

Direktor programa GO konferencije Tatjana Vučić navela je da su u okviru ove konferencije nastojali da vještačka inteligencija bude tema broja jedan koja će biti dovedena u realan kontekst, odnosno da se vidi kako to savremena tehnologija utiče na našu privredu.

– Mi smo napravili danas spoj apsolutno svih privrednih grana ekonomije, da u stvari pokušamo da shvatimo kako se ko nosio u ovom prethdnom periodu koji je jako intenzivan, pogotovo od korone, i koji je potpuno rasplamsao ljudsku krativnost i maštu na način kako utilizovati savremene tehnologije i pojavu vještačke inteligencije – naglasila je Tatjana Vučić, direktor programa GO konferencije.

Neki od predavača na prvoj GO konferenciji u Banjaluci bili su i osvajač Mont Everesta Tomislav Cvitanušić koji je zanimljivim iskustvima već na početku privukao pažnju publike, profesor Miodrag Zec, kao i brojni drugi.

Nesumnjivo, ova konferencija privukla je pažnju brojnih učesnika i posjetilaca koji su imali priliku upoznati se sa novinama u biznis svijetu koji je za sve zainteresovane otvorio neke nove vidike ispunjene brojnim idejama i poslovnom mogućnostima, piše Srpskacafe.