Nakon 150 godina promjene u Nestleu

BUSINESS KLUB

Prvi put u više od vijek i po postojanja najveće prehrambene kompanije na svijetu, švajcarskog Nestlea, u vlasničku strukturu ušao je aktivistički investitor

Američki hedž fond Third Point u vlasnišvu Dana Loeba stekao je 1,3 odsto udjela u kompaniji vrijedan 3,5 milijarde dolara. Novi dioničar odmah je počeo da dijeli savjete Upravi.

Fond predlaže povećanje marže s 15 na 18 do 20 odsto do 2020., povećanje zaduženosti radi većeg otkupa akcija, prodaju poslovanja koja ne spadaju u osnovnu djelatnost, kao i prodaju 23 odsto udjela u francuskoj kozmetičkoj kompaniji L’Oréal. U ponedeljak je cijena akcija Nestlea skočila četiri odsto.

“Rijetka je prilika naći biznis na nivou koji ima Nestle, sa toliko puno mogućnosti za unapređenje”, navodi se u pismu Third Pointa akcionarima kompanije.

Nestle upravlja sa više od 2.000 brendova širom svijeta i proizvodi sve od hrane za bebe preko slatkiša do kozmetike.

Novi akcionar smatra da bi bila dobra ideja da Nestle proda neke svoje dijelove, kako bi se usresrijedio na ono što je najprofitabilnije. Zato misle da bi kompanija trebalo da se riješi biznisa sa slatkišima u SAD.

Takođe, mišljenja su da bi profitni ciljevi trebalo da budu mnogo agresivniji, a povraćaj investitorima veći.

Za poslednjih pet godina, akcije Nestlea skočile su 55 odsto, ali je to ipak mnogo slabije nego što su postigli ključni konkurenti Unilever i Rekit Benkiser. Vrijednost njihovih akcija je u istom periodu udvostručena.