Evo u šta ulaže investicioni fond Georgea Sorosa

Svijet

Investicijski fond milijardera Georgea Sorosa udvostručio je ulaganja u Rivian Automotive Inc. i preuzeo nove pozicije kod proizvođača električnih vozila Nio Inc. i Lucid Motors Inc..

Kako je otkriveno u februaru, Sorosev fond kupio je gotovo 20 miliona dionica Riviana, u vrijednosti od oko 2 milijarde dolara u to vrijeme.

Investicija se nije isplatila zbog strmoglavog pada dionica Riviana ove godine, ali je fond kupio još 6 miliona dionica u razdoblju koje je završilo 31. marta, pokazuje prijava u petak.

To dovodi do udjela fonda na oko 25,9 milina dionica, vrijednih oko 693 miliona dolara. Dionice Riviana ove su godine izgubile oko 74 posto, u poređenju s gubicima od oko 16 posto za indeks S&P 500.

Rivian je ranije ove nedjelje objavio veći gubitak i prihod u prvom tromjesečju od očekivanog koji je takođe razočarao Wall Street.

Prijava je takođe otkrila nove udjele u proizvođačima električnih vozila Lucid i u kineskom Nio, te pokazuje da je fond prodao svoje pozicije na proizvođaču električnih vozila Fisker Inc. i na proizvođaču automobila General Motors.

Takođe je prodao svoje udjele u kompaniji Lyft Inc i Peloton Interactive Inc.

Među novim dodacima fonda bili su ulozi u Bank of America, Etsy Inc. i Eventbrite Inc.