Šef Svjetske banke: Dozvolite bankama da pozajmljuju više

Banke

„Biće potrebni mjeseci i mjeseci, a možda i dve godine da se inflacija zauzda“, rekao je Dejvid Malpas, šef Svjetske banke na CBS-u u emisiji “Face the Nation”.

Prema njegovim riječima, SAD i druge ekonomije se suočavaju sa stopama inflacije koja nisu viđene decenijama.

Rekordna inflacija i nestašice ključnih roba kao što su nafta, đubrivo i pšenica znače da će „nekim zemljama biti veoma teško“ da izbjegnu recesiju, rekao je Malpas.

„Veći dio svijeta se ‘gasi’ zbog nedostatka đubriva. A onda će ta nestašica usjeva trajati više godina“, rekao je Malpas, upozoravajući da bi nedostatak hrane mogao dovesti do „nestabilnosti“ u siromašnijim zemljama.

Aktuelno povećanje kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama, Svjetska banka komentariše kao nešto što bi moglo da svjetsku ekonomiju “povuče nadolje”.

„Oporavak od stagflacije iz 1970-ih zahtijevao je strmoglavo povećanje kamatnih stopa od strane glavnih centralnih banaka napredne ekonomije kako bi se ugušila inflacija, što je izazvalo globalnu recesiju“, napisala je Svjetska banka u junskom izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima.

Malpas je predložio da se predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel manje fokusira na povećanje kamatnih stopa i počne da koristi regulatorne alate centralne banke da ukroti inflaciju.

„Dozvolite bankama da pozajmljuju više“, rekao je Malpas. „To bi moglo da ubrizga više novca u lanac snabdijevanja, ublažavajući ograničenja ponude koja pokreću trenutnu inflaciju”.