Mađari godišnje troše preko 84,5 miliona evra na sladoled

Svijet

Mađari godišnje troše više od 26 milijardi forinti (84,5 miliona eura) na sladoled, pokazuju podaci kompanije Nilsen za istraživanje tržišta, prenosi ekonomski dnevnik Vilagazdašag

Shodno rezultatima istraživanja, sladoled se našao u 20 top proizvoda u Mađarskoj među 90 ispitanih kategorija prehrambenih proizvoda.

Uprkos padu potrošnje ove ledene poslastice u dosadašnjem toku 2017. godine za pet procenata na godišnjem nivou zbog hladnog proljeća, mađarsko tržište sladoleda i dalje je snažno, navodi se u izvještaju i dodaje da će razvoj situacije sa prometom sladoleda tokom ostatka godine očigledno zavisiti od toga koliko će toplo biti ovo ljeto.

Najpopularniji ukusi sladoleda kod Mađara i dalje su vanila i čokolada, a na trećem mjestu je kombinacija vanila-čokolada i jagoda. Prema Nilsenovom istraživanju, najpopularniji su u Mađarskoj sladoledi u kutijama (porodično pakovanje) najrazličitijih veličina, koji u ukupnom prometu učestvuju sa udjelom od 56 procenata.

U međuvremenu, porastao je i promet sladoleda na štapiću i u kornetima za jedan odsto od prošle godine. U izvještaju se precizira, da poslednja kategorija ne uključuje kugle sladoleda u kornetu kupljene u poslastičarnicama, koje Nilsen klasifikuje u zasebnu kategoriji zajedno sa sladoled tortama, piše Vilagazdašag.