Trune voće i povrće milionske vrijednosti – nema radnika

Svijet

Svježe voće i povrće vrijedno desetine miliona funti ostavljeno je da trune na poljima u Ujedinjenom Kraljevstvu jer farmeri ne mogu da privuku dovoljno radnika, baš u vrijeme kada se kriza troškova života pogoršava.

Oko 22 miliona funti (27 miliona dolara) vrijedno voće i povrće propalo je u prvoj polovini 2022. godine zbog nedostatka radne snage, prema istraživanju Nacionalne unije farmera (NFU), koja broji skoro 200 uzgajivača, prenosi Bloomberg.

Budući da je anketa obuhvatila trećinu sektora hortikulture, procenjuje se da je ukupan gubitak vjerovatno premašio 60 miliona funti (73 miliona dolara), u vrijeme kada cijene u prodavnicama rastu rekordnom brzinom.

“Potpuni je apsurd da se kvalitetne, hranljive namirnice rasipaju u vreme kada se porodice širom zemlje već muče da sastave kraj s krajem zbog rastućih troškova života”, naveo je zamjenik predsjednika NFU Tom Bredšo u saopštenju.

Mada i drugim privredim sektorima nedostaje osoblje, smatra se da je taj problem mnogo veći u poljoprivrednoj industriji kojoj je teško da privuče radnike jer su poslovi sezonski i porazumijevaju obično duge sate fizičkog rada za relativno nisku platu.

Brexit je takođe zakomplikovao regrutovanje radne snage iz Evropske unije.

Više hiljade svinja je zaklano na britanskim farmama od prošle godine zbog nedostatka radnika u fabrikamama za preradu mesa.

Pored deficita radnika na farmama, Velika Britanija je u julu zabilježila najjaču sušu od 1935. godine, koja je dodatno smanjila proizvodnju.

Oko 40 odsto učesnika u istraživanju NFU reklo je da su pretrpjeli gubitak usjeva zbog nedostatka radne snage, a uzgajivači očekuju pad proizvodnje za još 4,4 procenta sljedeće godine. Britanska proizvodnja voća i povrća procenjena je 2020. goine na oko 2,7 milijardi funti, napominje Bloomberg.