Tuzlanska pivara ove godine ulaže pet miliona KM

Tuzlanska pivara u ovoj godini u proizvodni proces i uređenje proizvodnih pogona planira uložiti više od pet miliona KM

Investicioni radovi za 2017. već su počeli, a u prvom kvartalu već su uložena dva miliona KM za različite projekte, prenosi Oslobođenje.

– Pet miliona KM je veliki iznos i naravno da će biti izazov za nas, ali dobro smo krenuli. Već smo uložili dva miliona KM. Do kraja mjeseca, odnosno u narednih 10 dana, instaliraćemo potpuno novu liniju za PET program, a u toku su i građevinski radovi na izmjeni kanalizacione i hidrantske mreže u krugu fabrike, rekao je direktor Pivare Tuzla Fahrudin Salihović.

Ovi projekti trebali bi popraviti sliku Pivare kada je u pitanju ekološko poslovanje, odnosno smanjenje aero i zagađenja zemljišta i voda, a uskoro se radi i fasadiranje svih objekata, te zamjena stolarije.  Posebna investicija je nova plinska podstanica, kakvu osim Coca-Cole niko drugi u BiH nema.

– U novu plinsku podstanicu ćemo uložiti 400.000 KM i riječ je o najsavremenijoj takvoj podstanici u BiH. Osim nas, samo je ima Coca-Cola i to je jasan znak gdje mi želimo ići sa našom kompanijom. Ovo je ulaganje u proizvodnju, a samim tim i u konačan proizvod, koji će nakon ovoga biti znatno kvalitetniji, rekao je Salihović.

Do kraja godine planira se instalirati i nova etiketirka za proizvode, pakerica i novi lift, čime će pakovanje proizvoda Pivare Tuzla postati kvalitetnije.

Ulaganja su imala su uticaj i na prodaju proizvoda Tuzlanske pivare. Tako je u posljednjih 5 godina prodaja porasla za 100 posto, a samo u odnosu na prošlu godinu porast je 8 posto.

– Indeksi proizvodnje i prodaje su zaista veliki, ali mi nećemo stati na tome. Ambicija je da idemo još dalje, da se još razvijamo i da pokrijemo nova tržišta. U ovome ćemo uspjeti sasvim sigurno, jer imamo dobar tim i prepoznatljiv brend, rekao je Salihović.

Širenje na nova tržišta, kako je rečeno, ide odličnim tempom, a Pivara odnedavno izvozi i na tržište Turske.