Litvanija uvela kontroverzan zakon o alkoholu

Svijet

Litvanija je uvela novi zakon o alkoholnim pićima kojim je donja granica za njihovo konzumiranje pomjerena s 18 na 20 godina, reklamiranje alkohola zabranjeno, a radno vrijeme prodavnica koje prodaju alkoholna pića skraćeno

Zakon je na snazi od 1. januara i izazvao je velike kontroverze u toj baltičkoj zemlji, čijih 2,9 miliona stanovnika spadaju među najveće potrošače alkoholnih pića.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola u Litvaniji po glavi stanovnika je tokom deset godina porasla za 22 odsto. Tokom 2006. su Litvanci konzumirali 14,9 litara čistog alkohola godišnje, a 2016. je ta cifra iznosila 18,2 litara. Vlasti su smatrale da su neophodne drastične mjere.

– Morali smo da učinimo nešto. Alkoholizam čini Litvaniju neprivlačnom za strane investicije i turizam – rekao je ministar zdravlja Aureljus Veriga, jedan od glavnih pristalica zakona. Posebno je šokantno, naveo je Veriga, da trećina osoba od 15 i 16 godina redovno pije alkohol. Sa stopom samoubistava od 36 na 100.000 ljudi, Litvanija prednjači u Evropi, a istraživanja pokazuju da je stopa samoubistava među alkoholičarima konstantno visoka.

Javnost je loše primila zakon, neki kolumnisti predlažu cenzuru klasične literature koja opisuje ispijanje alkohola. Čak je i predsjednica Dalija Gribauskajte pozvala da se zakon izmijeni.