Barclays ostvario profit od 1,62 milijarde funti

Barclays je prošle godine ostvario godišnji neto profit od 1,62 milijarde funti (1,92 milijarde eura), u poređenju sa gubitkom poslije oporezivanja od 394 miliona funti u 2015. godini

Banka prošle godine nije izdvojila nikakva sredstva za tekuće istražne i sudske sporove, uključujući devizne koji su je godinu dana ranije koštali više od milijardu funti.

Kad je riječ o poslovnim aktivnostima, generalni direktor Barclaysa Džes Stejli je rekao da su rezultati poslovanja u osnovnoj djelatnosti banke u Velikoj Britaniji i inostranstvu dobri i da je dobit prije oporezivanja porasla za četiri odsto na 6,4 milijarde funti.

Američki bankarski veteran Stejli došao je u Barclays u decembru 2015. godine s ciljem da povrati reputaciju banke nagriženu serijom javnih skandala, među kojima su i oni vezani za manipulacije s deviznim kursevima i namještanje međubankarske kamatne stope Libor.

Za nekoliko mjeseci ćemo završiti restrukturiranje Barclaysa i zato sam veći optimista nego ikada u pogledu naših izgleda u ovoj godini i nadalje – naveo je Stejli.