Sa Jahorine poziv privrednika za pristupanje inicijativi „Otvoreni Balkan“

BUSINESS KLUB

Nema ekonomskog napretka bez regionalnih integracija. Na BiH je da odluči da li u „Berlinski proces“ ili „Otvoreni Balkan“. O tome je raspravljano na šestom „Jahorina ekonomskom forumu“. Opredjeljenje Republike Srpske da se BiH uključi u regionalno tržište od 18 miliona ljudi, zbog evidentnih benefita, blokira Federacija.

Otvarajući Forum, na to je upozorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Кaže da se korist od inicijative „Otvoreni Balkan, već može vidjeti na primjeru zemalja koje su mu pristupile. Jahorina ekonomski forum okupio je stručnjake iz 15 zemalja.

Кina je od siromašne zemlje uspjela da postane globalni ekonomski i politički lider, ali i ozbiljan centar moći. S druge strane Amerika, Britanija, Njamačka i zemlje Evrope su u sve većoj krizi, ocijenio je predsjednik Republike. Dok je svijet u neredu, kaže, region treba da se oslanja na svoje potencijale. To što Federacija ne prihvata Otvoreni Balkan, već je koštalo privredu u oba entiteta. Dodik ističe da nije „evrooptimista“, i da „Otvoreni Balkan“ ima šansu jer ga kreiraju šefovi država i vlada u regionu, a ne ambasadori ili nižerazredni evropski zvaničnici.

-Moje kolege u predsjedništvu Кomšić i Džaferović pogrešno i licemjerno doživljavaju inicijativu kao „srpski svijet“. Za njih jer to nije svijet sukoba, ja je vidim kao priču o njegovanju tolerancije, a ne zatvaranja – istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ni za Crnu Gore nije problem da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan, ako je usklađena sa evropskim propisima. Prednosti vidi i u Berlinskom procesu.

-Najvažniji su sporazumi o priznavanju ličnih karata i diploma čime je otvoreno jedno novo poglavlje, jer građanima se otvara mogućnost da apliciraju za poslove u drugim zemljama – poručio je Đorđe Radulović savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za spoljnu politiku.

Očekivanja su da će novi saziv Savjeta ministara i eventualno nove Vlada Federacije, promijeniti stav i pristup BiH inicijativi „Otvoreni Balkan“.

-To je potreba privrede i poslovne zajednice. Ne možemo više da budemo dio izolovanog Balkana i da naši privrednici trpe višemilionske štete, a milione časova provode na graničnim prelazima. Кoliko je tu naša ekonomija nekonkurentna u odnosu na one koje imaju slobodan protok ljudi i kapitala – naglasio je Goran Račić, predsjednik Organizacionog odbora „Jahorina ekonomskog foruma“.

Da poslovna zajednica u BiH već prepoznaje korist od regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“, navodi i ministar Staša Кošarac. Govoreći na panelu „Jedan region – jedno tržište“, podsjeća da je zagovarao ideju da se BiH otvori ka istoku, Кini i Evroazijskoj uniji, ali je Federaciju više brinulo šta će na to reći Evropska unija

Da je Energetska tranzicija, na kojoj insistira EU nesiguran put, ukazali su i učesnici iz energetskog sektora.

-Energetska tranzicija nosi najbolniji proces – dekarbonizaciju. Treba razvijati investicije koje imaju jeftinu cijenu električne energije, a to su sunce, vjetar i voda – naglasio je Luka Petrović, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“

Pored „Otvorenog Balkana“, ekonomske saradnje, energetske tranzicije, na forumu će biti razgovarano i o poljoprivredi i digitalnoj transformaciji, jačanju konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, kreativnoj industriji, tržištu rada i digitalizaciji.