EU donijela prvi set pravila za kriptovalute na svijetu

Svijet

Države Evropske unije dale su odobrenje prvom sveobuhvatnom skupu pravila na svijetu za regulisanje kriptovaluta, stvarajući pritisak na zemlje poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država da, takođe, uvedu takva pravila.

Na sastanku ministara finansija Evropske unije odobrena su pravila koja su iznesena u Evropskom parlamentu, koji je dao svoje odobrenje u aprilu.

Regulisanje kriptovaluta postalo je neophodno za regulatore nakon kolapsa kripto berze FTX.

– Nedavni događaji potvrdili su hitnu potrebu za nametanje pravila koja će bolje zaštititi Evropljane koji su investirali u ovu imovinu i spriječiti zloupotrebu kripto industrije u svrhu pranja novca i finansiranja terorizma – rekla je Elisabeth Svantesson, ministarka finansija Švedske, koja predsjedava EU.

Pravila zahtijevaju od firmi koje žele da izdaju, trguju i štite kriptoaktivu, tokenizovanu imovinu i stabilne coine u bloku 27 zemalja da dobiju licencu.

Kripto firme kažu da žele sigurnost u regulaciji, vršeći pritisak na zemlje da kopiraju pravila EU-a, a na regulatore da iznesu globalne norme za prekograničnu aktivnost.

Al Jazeera