Google raskinuo saradnju sa Huaweijem

Svijet

“Alphabet Inc’s Google”, krovna Googlova firma, odlučila je da prekine saradnju sa Huaweijem, sada se oglasila i ta kompanija.

Kako javlja portal “Verge”, Huawei je poručio kako će, u vidu bezbjednosnih ažuriranja, pružiti podršku svim postojećim korisnicima, ali i svima koji će kupiti njihove uređaje koji su trenutno na zalihama širom svijeta.

– Huawei je značajno doprinio razvoju i rastu sistema Androida širom svijeta. Kao jedan od ključnih partnera Androida blisko smo sarađivali s njihovom platformom otvorenog izvora kako bismo razvili sistem koji će biti na korist kako korisnicima, tako i industriji – navodi se u saopštenju.

Huawei će nastaviti da pruža ažuriranja i nastaviće sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog sistema kako bi svim korsnicima pružili najbolje iskustvo, poručili su iz kompanije, prenosi Bankar.me.

Ovdje nije riječ o potpunom prekidu poslovanja između te dvije kompanije, jer će Huawei i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence.

Iz kompanije Google su istakli da će Google play biti i dalje dostupan:

– Pridržavamo se zahtjeva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima – rekli su.