Lidl na ljeto otvara prve trgovine u SAD-u

Svijet

Njemački diskontni lanac supermarketa Lidl otvoriće ovoga ljeta prve trgovine u SAD-u, pri čemu planira u prvoj godini imati do 100 trgovina

Grupa planira otvoriti prvih 20 trgovina u Virdžiniji i u Sjevernoj i Južnoj Karolini.  Lidl, koji prodaje artikle po povoljnim cijenama, već ima više od 10.000 trgovina u 27 evropskih zemalja, a sada traži radnike u SAD-u, iako se očekivalo da neće otvarati trgovine prije kraja 2017. ili 2018. godine.

Njemačka diskontna formula nije novost za SAD. Aldi je naime svoj prvi američki dućan otvorio je 1976. a sada ih ima 1.600. Prošle sedmice Aldi je najavio da će uložiti 1,6 milijardi dolara do 2020, godine u obnovu američkih trgovina, kao i u proširenje njih više od 1.300.

Međutim Lidl se smatra potencijalno većom prijetnjoma nego Aldi, jer se u posljednjih nekoliko godina odmaknuo od striktne formule popusta.

Lidl, uvodi više brendova, svježih proizvoda iz pekara, dotjeruje svoje trgovine i eksperimentiše internet prodajom. To bi moglo privući kupce u SAD-u, koji više preferiraju brendiranu robu u odnosu na privatne marke.

Lidl i Aldi u posljednjih su nekoliko godina već prodrmali britanski sektor supermarketa, preotevši dio tržišnog udjela od britanske tradicionalne “velike četvorke” trgovaca mješovitom robom i stavljajući ih pod pritisak da snize svoje cijene i unaprijede poslovanje.

Sa sjedištem u Neckarsulmu u južnoj Njemačkoj, Lidl je u godinu dana do kraja februara 2016. ostvario prodaju u visini 64,6 milijardi eura. Grupa je u vlasništvu Dietera Schwarza, koji je proglašen najbogatijim Nijemcem prema nekoliko međunarodnih lista, a sin je Lidlovog osnivača Josefa Schwarza. (Hina)