Kompanija Airbus uvećala dobit za više od 50 odsto

Evropski proizvođač aviona Airbus je u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježio veću dobit za 52 odsto, zahvaljujući prodaji poslovanja s obrambenom elektronikom

U prva tri ovogodišnja mjeseca neto dobit skočila je na 608 miliona eura. Prihodi su uvećani sedam odsto, na 13 milijardi eura. Ovako snažan rezultat je posljedica prodaje njemačkog poslovanja s vojnom elektronikom investicijskom društvu KKR, što je rezultiralo jednokratnim prihodom od 560 miliona eura.

U kompaniji navode i da su u prva tri ovogodišnja mjeseca primili šest narudžbi za komercijalne avione, u odnosu na 10 narudžbi primljenih u istom periodu prošle godine.

– U prvom tromjesečju aktivnost u segmentu novih narudžbi bila je niska kao što smo i predvidjeli, ali ne treba zaboraviti preko 6.700 komercijalnih aviona u narudžbi, koji podstiču kontinuirano pojačavanje tempa proizvodnje. Izvršenje programa i dalje je ključno za sve dijelove našeg poslovanja, naglasio je izvršni direktor kompanije Tom Enders.

Ova kompanija planira ove godine da isporuči više od 700 komercijalnih aviona, u odnosu na 688 koliko su ih isporučili prošle godine.