Poreska uprava RS: Naplata prihoda dostigla skoro tri milijarde KM

BiH

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila 2,960 milijardi KM, što je za za 395,3 miliona KM ili 15 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

– U tom periodu, zabilježen je rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske, pa je tako naplata doprinosa veća za 15 odsto, direktnih poreza za 17 odsto, a ostalih javnih prihoda za 13 procenata – naveo je Goran Maričić direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Navodi da su doprinosi za deset mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,853 milijardi KM, što je za 245,5 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO i Zavod za zapošljavanje veća za po 16 procenata, za Fond dječje zaštite naplata je veća za 15 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 odsto, prenosi RTRS.

– Direktni porezi su u periodu januar-oktobar ove godine naplaćeni u iznosu od 649 miliona KM, što je za 95,8 miliona KM više nego u prvih deset mjeseci prošle godine. Najveća naplata kod direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 320,8 miliona KM, što je za 25,2 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine – istakao je on.

Istovremeno, dodaje Maričić, naplata poreza na dohodak iznosila je 281,6 miliona KM, što je za 63,2 miliona KM ili 29 odsto više u odnosu na period januar-oktobar 2022. godine. Takođe, zabilježen je i rast naplate prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu od 30,3 miliona maraka ili 30 odsto više nego u uporednom periodu.

– Ostali javni prihodi, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske, prikupljeni su u prvih deset mjeseci ove godine u iznosu od 458,6 miliona KM, što je za 53,9 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine – kaže Maričić.

Navodi da je najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 26,9 miliona KM ili 36 odsto više, te prihoda po osnovu koncesionih naknada gdje je naplata veća za 18,1 miliona KM ili 53 procenta više u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine.

– U ovoj kategoriji javnih prihoda, rast naplate zabilježen je i po osnovu taksi i naknada za tri procenta, te po osnovu kazni za sedam procenata u odnosu na isti period prethodne godine. Što se tiče naplate samo za mjesec oktobar tekuće godine, ukupno je prikupljeno 283,8 miliona KM, što je za 41,2 miliona KM ili 1 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine – zaključio je Maričić.