Prvi put smanjen izvoz iz BiH

BiH

U prva tri mjeseca ove godine izvoz iz Bosne i Hercegovine iznosio je 4 milijarde i 400 miliona KM, što je za 2,5 posto više nego u istom periodu 2022. godine.

U isto vrijeme, uvoz je iznosio 6 milijardi i 542 miliona KM, što je za 3,8 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 67,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 2 milijarde i 142 miliona KM, a prema podacima Agencije za statistiku BiH.

No, zabrinjavajući je podatak za mart ove godine. Naime, u martu je došlo do prvog pada vrijednosti izvoza u posljednje vrijeme. Podsjetimo da je izvoz iz BiH već godinama u usponu iz mjesec u mjesec.

U martu je izvoz rastao u odnosu na januar i februar ove godine, ali je zabilježen pad na godišnjem nivou, odnosno u poređenju s istim mjesecom prošle godine, prvi put nakon duže vremena, izvještava BiznisInfo.ba.

Izvoz u martu je bio milijardu i 518 miliona KM, za razliku od milijardu i 596 miliona iz marta prošle godine, što je smanjenje za 4,8 posto.

Da li je riječ o promjeni trenda i je li era rasta izvoza okončana, ostaje da se vidi.