Završen SET 2023: Regionalna saradnja i energetski razvoj

BUSINESS KLUB

Trodnevni Samit energetike „SET Trebinje 23.“ koji je okupio više od 900 učesnika iz regiona, održan u organizaciji ERS-a, grada Trebinja i kompanije SET, završen je danas.

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Luka Petrović na završnoj konferenciji za novinare četvrtog Samita energetike „SET Trebinje 23“ rekao da na čitav region utiče evropska politika i energetska kriza i da zato kao mala zajednica treba da vodimo računa o energetskoj nezavisnosti i stabilnosti.

On je istakao da se pokazalo da je ovakav samit, isključivo struke i nauke, bio potreban, koji prevazilazi nacionalne i vjerske granice i na koji je došlo više od 90 odsto poslovnih partera iz energetike regiona koji su imali i poslovne sastanke i dogovore o projektima.

– Danas da Republika Srpska, odnosno BiH, jedina u regionu izvozi struju, i važno je očuvati energetsku nezavisnost i saradnju između zemalja regiona da bi obezbijedili što bolje i jeftinije snabdijevanje građana strujom – rekao je Petrović.

Petrović je zahvalio svim učesnicima i posjetiocima, posebno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je na ovom skupu inicirao izgradnju novog kongresnog centra posvećenog energetici u Trebinju, što će omogućiti da se trajno nastavi sa ovakvim stručnim skupovima.

Zaključci energetskog samita iz Trebinja biti upućeni donosiocima odluka u regionu da bi zajednički prevazišli probleme, iskoristili što bolje kapacitete, postali profitabilniji, jeftiniji i nezavisniji u energetskom sektoru, rekao je direktor kompanije SET, Aleksandar Branković.

– Važan preduslov za dalji razvoj elektroenergetskog sektora je podizanje raspoloživosti postojećih prekograničnih prenosnih kapaciteta i omogućavanje obnovljivim izvorima da pristupe prenosnom i distributivnom sistemu, kao i efikasna i finansijski stabilna elektroprivredna preduzeća.  Imajući u vidu potencijal koji regija posjeduje po pitanju prihvata obnovljivih izvora energije, potrebna su žurna i značajna ulaganja u energetsku infrastrukturu, uz odvažnije promjene politike za promovisanje razvoja obnovljive energije, jer samo uz ispravne politike i ulaganja, regija može napraviti značajnu tranziciju prema održivoj i niskougljičnoj energetskoj budućnosti – naveo je Branković.