Amerika angažuje Uber i Lyft za prevoz državnih službenika

Svijet

Uber i Lyft su potpisali ugovor sa državom vrijedan 810 miliona dolara, a uspjeli su da obezbijede popust između dva i četiri odsto u odnosu na druge ponuđače.

Kompanije Uber i Lyft su potpisale federalne ugovore ukupne vrijednosti 810 miliona dolara, pa će više od četiri miliona državnih službenika SAD moći da koristi njihove usluge za prevoz, piše Reuters.

Zaposleni u državnim službama SAD su i do sada mogli da se voze automobilima čiji radnici frilensuju za Uber i Lyft, ali novi ugovor omogućava da ove kompanije zvanično nude svoje usluge i promovišu ih u saradnji sa zvaničnicima. Ove vijesti dolaze malo nakon velike političke pobjede koju su kompanije odnijele, zbog koje ne moraju zvanično da zapošljavaju svoje vozače. Da je donijeta suprotna odluka, bio bi uništen njihov poslovni model, a moguće i čitavo poslovanje.

Navedeno je da Vlada SAD godišnje potroši približno 200 miliona dolara na kopneni prevoz, a iz Lyft-a se nadaju da će ovaj ugovor otvoriti mogućnost za saradnju i na drugim poljima, kao što je zdravstvo.

Ovaj ugovor je najavljen još u aprilu, a tada je javljeno da je sa Uber-om i Lyft-om dogovoren popust između dva i četiri odsto u odnosu na velike komercijalne ponuđače, a kompanije su pristale i da se odreknu dodatnih naknada.