Bregzit odložio investicije teške 75 milijardi eura

Odluka Velike Britanije da istupi iz Evropske unije je prouzrokovala da mnoge britanske kompanije otkažu ili odlože investicije čija vrijednost premašuje 65 milijardi funti (75 milijardi eura), pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Jedna trećina od ukupno 1.015 direktora britanskih kompanija koji su učestvovali u anketi britanskog Centra za poslovna i ekonomska istraživanja (CEBR) i kompanije Hitachi Capital, potvrdila je da su odložili ili otkazali svoja ulaganja zbog Bregzita i to prije svega zbog sunovrata funte i neizvjesnosti u pogledu budućih odnosa Britanije i EU, prenosi agencija France press.

„Na osnovu odgovora poslovnih lidera o vrijednosti investicija odloženih zbog Bregzita, procijenili smo da ukupna vrijednost investicija koje su otkazane i odložene nakon Bregzita iznosi 65,5 milijardi funti“, navodi se u saopštenju CEBR-a.

Poslije odluke Britanije da izađe iz EU, funta je „skliznula“ na sedmoipogodišnji minimum prema euru i na 31-godišnji minimum prema dolaru.

Britanska valuta je, međutim, kasnije povratila dio gubitaka, nakon što je londonski vrhovni sud presudio da vlada mora da traži „zeleno svjetlo“ parlamenta prije nego pokrene proces Bregzita.