General Electric dogovorio 15 milijardi dolara vrijedne poslove u Saudijskoj Arabiji

Američki tehnološki i inženjerski konglomerat General Electric (GE) je tokom vikenda potpisao poslovne ugovore sa Saudijskom Arabijom ukupne vrijednosti 15 milijardi dolara u sklopu nastojanja Saudijaca da razvijaju ekonomiju i izvan naftnog sektora

Ugovori su potpisani tokom konferencije u Rijadu na kojoj je učestvovalo desetak američkih poslovnih ljudi, a vremenski se poklopila s posjetom američkog predsjednika Donalda Trumpa toj zemlji.

U sklopu tog paketa GE se obavezao isporučiti robe i usluge u vrijednosti gotovo sedam milijardi dolara u širokom rasponu sektora, od energetike i zdravstva do industrije nafte, plina i rudarstva, objavila je američka kompanija.

Neki od ugovora imaju karakter memoranduma o razumijevanju, što znači da će njihova realizacija zahtijevati sklapanje dodatnih sporazuma.

Među dogovorenim projektima, GE će pružiti podršku za učinkovitiju proizvodnju električne energije u Saudijskoj Arabiji i osigurati digitalnu tehnologiju za poslovanje naftne kompanije Saudi Aramco, sa ciljem poboljšanja produktivnosti u ukupnoj vrijednosti četiri milijarde dolara godišnje. Takođe će sarađivati na području medicinskih istraživanja i obrazovanja.