Japanska kompanija ulaže 25 miliona eura u fabriku u Šapcu

Vlada Srbije potpisala je ugovor o ulaganju sa japanskom kompanijom Jazaki, koja će investirati 25,1 miliona eura i u prvoj fazi zaposliti 1.700 radnika u Šapcu

Građani Šapca i Mačve na ovu investiciju čekaju punih 11 godina, od kako ta kompanija pokazala zainteresovanost za investiranje u Srbiju. Kompanija će u tom gradu proizvoditi kablovske setove za kamione kompanije Dajmler.

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede je rekao da je ponosan što je Srbija prepoznata kao politički i ekonomski stabilna zemlja i da je u ovoj godini imala priliv od skoro dvije milijarde eura stranih direktnih investicija.

Kompanija Jazaki je globalna kompanija sa sjedištem u Japanu, angažovana u industriji automobilskih komponenti.

Najveći dio proizvodnog programa odnosi se na elektronske komponente koje se ugrađuju u automobile i sisteme za prenos električne energije. Trenutno imaju proizvodne pogone u 44 zemlje i 444 proizvodnih i drugih lokacija, sa blizu 280.000 zaposlenih širom svijeta.

Jazaki Europe upravlja sa 33.000 zaposlenih u 21 zemlji i sa 18 proizvodnih pogona i pet istraživačko-naučnih centara. Kompanija ima više proizvodnih pogona u Bugarskoj i Rumuniji, gdje zapošljavaju oko 7.000 radnika po zemlji, a samo u 2014. godini ta kompanija je ostvarila prihod od 13,8 milijardi dolara.