Vinci ulaže u još 12 svjetskih aerodroma

Investicije

Francuska kompanija Vinci Airports ulazi u suvlasništvo ili upravljanje još 12 aerodroma u četiri zemlje

U dva aerodroma Vinci će imati freehold (neograničeno korišćenje objekata i zemljišta) i to u Belfast International u Velkoj Britaniji (5,8 miliona putnika) i Stockholm Skavsta u Švedskoj (2 miliona).

Vinci će imati 100 odsto udjela u koncesiji za Orlando Sanforda u SAD-u (2,8 miliona putnika), 48,75 odsto u Juna Santamaria u Kostariki (5,1 milion) i 45 odsto u Daniel Oduber Quiros u Liberiji (1,1 milion), piše Tangosix.

U četiri aerodroma, koji su u SAD-u ima će puni menadžerski ugovor za vođenje i to u: Hollywood Bubank (0,1 miliion putnika), Ontario International (4,2 miliona), Macon Downtown (nema redovnih linija) i Middle Gorgia Regional (0,1 million putnika).

Za tri aerodroma će imati djelimičan menadžerski ugovor za vođenje i opet su svi u Americi: Atalntic City (1,2 miliona putnika), Raleigh Durham (11,6 miliona) i dio internacionalnog terminala na Atlanti.

Vinci je prije mjesec dana potpisao ugovor za 25 godišnju koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, a trenutno je vlasnik, suvlasnik, koncesionar ili upravlja u 35 aerodroma širom svijeta. Od toga je 12 u Francuskoj, 10 u Portugalu, 3 u Kambodži, po 1 u Čileu i Brazilu, 2 u Japanu i 6 u Dominikanskoj Republici. U nekima od ovih koncesija ima 100 odsto udjela, a u nekima tek nekoliko procenata.