Nafta u mjesec dana pojeftinila 15 odsto

Cijena sirove nafte na robnim berzama spustila se za oko 15% u posljednjih mjesec dana kao posljedica zabrinutosti tržišnih učesnika da će rastuća globalna ponuda nadmašiti uticaj smanjenja proizvodnje koji su dogovorili zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a

Naime, porast proizvodnje sirove nafte u Brazilu uporedno s padom domaće potražnje dovela je do rekordnog nivoa izvoza i time donekle umanjila delotvornost nastojanja OPEC-a da smanjivanjem proizvodnih kvota zaustavi pad cijena. Rast proizvodnje sirove nafte u Brazilu (na 1,5 miliona b/d) premašio je za čak 26% rekordne nivoe iz 2010. Prema očekivanjima čelnika OPEC-a, Brazil bi u drugoj polovini ove godine mogao da postane drugi po veličini proizvođač sirove nafte zemalja koje nisu članice OPEC-a.

Dodatno i proizvodnja u SAD-u bilježi rast veći od očekivanja. Ipak, u posljednja dva dana pad cijena je zaustavljen te se cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za evropsko tržište) jutros kretala na nivou od 46,2 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na novou od 43,7 dolara po barelu.

Prema podacima Svetske energetske agencije (IEA) globalna proizvodnja sirove nafte u maju je porasla za 585.000 barela na 96,7 mil. b/d podržana rastom proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a kao i u članicama OPEC-a. Pri tome je rast bio izraženiji kod ne-OPEC zemalja, posebno SAD-a. Proizvodnja u zemljama OPEC-a porasla je za 290.000 b/d u maju na 32,1 miliona b/d, što je najviši nivo do sada ove godine (podržana proizvodnjom u Libiji i Nigeriji koje su izuzete iz dogovora o smanjenju snabdevanja). S druge strane zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a u skladu s dogovorom smanjuju proizvodnju što je zadržalo godišnju usklađenost na 96%.

Očekujemo da će dogovor iz maja o smanjenju proizvodnje (koje je dogovoreno u decembru 2016.) za još devet mjeseci, odnosno do kraja marta 2018. smanjiti još uvijek vrlo visoke nivoe zaliha sirove nafte na globalnom tržištu na prosječni nivo od zadnjih nekoliko godina već u drugoj polovini ove godine. Na nivou ove godine očekujemo prosječnu cijenu nafte tipa Brent od 56 dolara po barelu dok bi prosječna cijena nafte tipa WTI mogla biti 54 dolara po barelu. Nadalje, ne očekujemo dalje produženje postignutog sporazuma nakon marta 2018.

U prvoj polovini 2018. očekujemo blagi pad cijena nafte kao posljedica mogućeg razočaranja tržišnih učesnika usljed pogoršanja proizvodne discipline OPEC-a. Očekujemo već u drugom tromjesečju 2018. porast ponude. I dok će s jedne strane potražnja za naftom vjerovatno biti oko 500.000 bpd viša nego u prethodnom tromjesečju s druge strane proizvodnja OPEC-a će takođe biti veća dok će i proizvodnja nafte u SAD-u bilježiti kontinuirani rast. Druga polovina 2018. mogla bi donijeti ponovo blago smanjenje zaliha. Na nivou cijele 2018. očekujemo prosječnu cijenu nafte tipa Brent od 58 dolara po barelu dok bi prosječna cijena nafte tipa WTI mogla biti 56 dolara po barelu.