Azijske berze porasle, kurs dolara pao

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija porasle, dok je kurs dolara pao jer se našao pod pritiskom političkih događaja u Washingtonu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,2 odsto. Berzanski indeksi u Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u plusu 0,4 odsto. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji oporavak Wall Streeta.

Naime, tokom prepodnevnog trgovanja cene su akcija na najvećoj svjetskoj berzi oštro pale jer se uzburkala politička scena u Washingtonu nakon što je Donald Trump ml., najstariji predsjednikov sin, objavio e-mailove koje je razmijenio s posrednikom u kojima mu predlaže susret s advokatom ruske vlade u vezi štetnih informacija po Hillary Clinton. To je najnoviji nastavak ′sapunice′ o upletenosti Rusije u lanjske američke predsjedničke izbore, što je predmet istrage senatskog odbora.

Kasnije se tržište smirilo, a berzanski su indeksi nadoknadili gubitke.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte treći dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla daljih 1,6 odsto, na 45,75 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 1,4 odsto, na 48,15 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pao nakon novog zaokreta u slučaju povezanosti Rusije s Trumpovom lanjskom predsjedničkom kampanjom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,64 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 96,09 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 113,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1395 na 1,1484 dolara, najviši nivo u 14 mjeseci. U fokusu ulagača u srijedu i četvrtak biće predsjednica američke centralne banke Janet Yellen, koja će Kongresu podnijeti polugodišnji izvještaj o monetarnoj politici.

Ulagači se nadaju da će Yellen naznačiti što Fed planira s golemim bilansima i kamatnim stopama.