Neizvjesno spajanje Londonske i Deutsche berze

Planirano spajanje Londonske berze (LSE) i Deutsche berze, čime bi se formiralo najveće tržište u Evropi dovedeno je u pitanje nakon što su u LSE rekli da Evropska komisija najvjerovatnije neće odobriti ovaj posao, vrijedan 29 milijardi eura

Komisija je naredila Londonskoj berzi da proda 60 odsto svog udjela u platformi za trgovanje obveznicama MTS. Međutim, iz LSE-a su odgovorili kako je zahtjev ′neproporcionalan′. Oni su upozorili investitore da će se boriti za MTS i da bi takva prodaja ugrozila kontinuirano poslovanje platforme.

Kao rezultat toga, u Londonu su rekli da obzirom na trenutnu poziciju Komisije, smatraju da je malo vjerovatno da će Komisija odobriti zahtjev za spajanje.

Dvije rivalske berze najavile su prošle godine planove za “spajanje jednakih”, s ciljem stvaranja ogromne i moćne kuće koja bi uspješnije konkurisala američkim rivalima. Oni su se već dogovorili da se proda dio LSE-ovog klirinškog poslovanja, francuska filijala LCH, kako bi smanjili zabrinutosti Komisije oko tržišne konkurencije, pred iznenađujući zahtjev Komisije u vezi MTS-a početkom ovog mjeseca.

Komisija je berzama dala rok do ponedjeljka da osmisle prijedlog u pogledu zadovoljenja ovog zahtjeva. Iz LSE-a su rekli da takva prodaja zahtjeva regulatorno odobrenje od nekoliko evropskih vlada i da će naštetiti njihovom širem poslovanju u Italiji.

MTS je relativno mali dio poslovanja LSE-a, ali predstavlja glavnu platformu za trgovanje obveznicama evropskih država, posebno u Italiji, gdje je klasifikovan kao sistemski važno regulisano poslovanje. LSE Grupa je takođe većinski vlasnik berze u Milanu.

U Londona su rekli da su i dalje ubijeđeni u osnovanost spajanja, ali ujedinjenje snaga s Deutsche berzom neće biti moguće ukoliko Evropska komisija ne promijeni svoj stav.

Deutsche Boerse je saopštila u nedjelju uveče da će zajedno s LSE-om čekati daljnju procjenu EK, koja bi trebala donijeti odluku do kraja marta. Nakon ovih vijesti akcije Deutsche Börse pale su jutros oko 4,8% a LSE 3,4 odsto.