INA postala većinski vlasnik Energopetrola

Finansije

Vlasnički udio u Energopetrolu INA povećala na 67 odsto

Zagrebačka INA i mađarski MOL potpisali su Ugovor o sticanju dionica Energopetrola kojim je INA preuzela 33,5 odsto Energopetrolovih dionica u vlasništvu MOL-a. Ovom transakcijom INA je povećala svoj vlasnički udio u Energopetrolu na 67 odsto i tako postala većinski vlasnik kompanije čiji će financijski rezultati biti konsolidovani u rezultate INA Grupe.

Akvizicijom Energopetrola INA se dodatno pozicionirala na tržištu Bosne i Hercegovine čime je pokazala da vjeruje u dugoročnu perspektivu Energopetrola. Ovim INA postaje najveći pojedinačni distributer naftnih derivata u BiH sa 101 aktivnom benzinskom pumpom; u maloprodajnoj mreži.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj kao i značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte i distribuciji nafte i naftnih derivata.

Od 1980. do 1990. godine INA je bila najveće poduzeće u SFRJ sa oko 32.000 radnika, a ukupni ostvareni prihod 1990. činio je deset odsto ekonomije Hrvatske. Godine 1988. ostvarena je najveća proizvodnja ekvivalentne nafte u Ininoj istoriji: 3,04 miliona tona nafte i 2,1 milijarde kubika plina.

Od 1990. INA je poduzeće u državnom vlasništvu, a od 1993. dioničko društvo. Prva faza privatizacije, u kojoj kupovinom 25 odsto plus jedne dionice Inin strateški partner postaje MOL, završena je 2003. godine, a od 2006. dionice Ine prisutne su na tržištu kapitala.

INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama u Rijeci i Sisku, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 437 benzinskih pumpi u Hrvatskoj i zemljama regije.