Samo u modi žene zarađuju više od muškaraca

Gisele Bundchen opet je prva po zaradi sa 30,5 mil. dolara godišnje, dok najbolje plaćeni model svijeta Sean O’Pry  zaradi 30 puta manje,  tek milion i po

Razlika u platama između muškaraca i žena i dalje je u korist muškaraca u gotovo svim sektorima; osim u modnom. Takođe, manekenke koje koračaju pistama i pojavljuju se na naslovnicama gotovo svi mogu prepoznati i imenovati, a imena muških modela su manje poznata.

Brojevi pokazuju da manekenke zarađuju milione dolara više od muškaraca, posebno one koje su ubrajaju među prvih deset najplaćenijih. Iako se povukla u ‘penziju’, 36-godišnja Brazilka Gisele Bundchen opet caruje na prvom mjestu Forbsove ovogodišnje liste. Na vrhu je od 2002. godine, a 2016. zaradila je 30,5 mil. dolara i “prestigla” Adrianu Limu (35) za nevjerovatnih 20 miliona dolara. Na trećem su mjestu Kendall Jenner (21) i Karlie Kloss sa zaradom od po 10 mil. dolara, a milion dolara manje zaradile su Gigi Hadid i Rosie Huntington-Whiteley. S druge strane, samo su trojica muških modela iz top 10 prešli zaradu od milion dolara. Amerikanac Sean O’Pry (27) zaradio je milion i po, a iza njega su Britanac David Gandy (36)  sa 1,4 mil. i Kanađanin Simon Nessman (27) sa 1,1 mil. dolara. Ženska modna industrija oduvijek je privlačila više pažnje od muške gdje se definitivno obrće više novca.

Dok je Gisele milione zaradila zahvaljujući reklamnim ugovorima sa Chanelom i Carolinom Herrerom, Sean je odradio kampanje za Giorgio Armani, H&M, Versace, Salvatore Ferragamo i Hugo Boss, ali joj se nije uspio da približi.

Međutim, nisu samo muškarci ugroženi u modnom biznisu, već svi osim bijelih djevojaka. Listu supermodela koji zarađuju milione uglavnom čine bjelkinje, uz izuzetak Portorikanke Joan Smalls, tamnopute Jasmine Tookes i Kineskinje Liu Wen.

Modne kampanje ne poštuju različitosti, 78 posto modela angažovanih ove godine u štampanim oglasima u SAD bilo je bijelo, osam posto tamnoputo, a samo je četiri posto Azijanki.

– Uglavnom, muški modeli plaćeni su 75 posto manje nego ženski – tvrdi Elizabeth Rose iz britanske modne agencije Premier Models. Dok se djevojkama plaća 52.000 dolara za nastup na revijama, muškarci dobijaju samo 13.000 dolara. Na strani muškaraca je jedino vrijeme. Oni rade mnogo duže od ženskih modela. Dok muškarci u tridesetim imaju najviše posla, a žene već završavaju karijere. (Ana Horvat/VL)