Švedska iduće godine ukida porez na solarnu energiju

Švedska će prestati oporezivati proizvodnju solarne energije u sklopu planiranog potpunog prelaska na obnovljive izvore energije do 2040. godine

Udio solarne energije u proizvodnji električne energije u ovoj zemlji trenutno je zanemariv i iznosi manje od 0,1 posto. Švedska se najviše oslanja na hidroenergiju (39 posto) i nuklearnu energiju (36 posto).

Ministarstvo finansija je saopštilo da će proizvodnja solarne energije za vlastite potrebe od 2017. biti u potpunosti oslobođena od obaveze plaćanja poreza.

Komercijalni proizvođači će plaćati porez od samo 500 švedskih kruna (51 euro) po megavat satu, čak 98 posto manje nego što trenutno plaćaju.

Prijedlog će vjerojatno biti usvojen u parlamentu ali ga mora odobriti i Evropska komisija, koja je za Evropsku uniju do 2020. odredila minimalni udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji od 20 posto.

U oktobru je švedski regulator energetskog tržišta procijenio da ukoliko žele do 2040. u potpunosti prijeći na obnovljive izvore, moraju godišnje povećavati udio solarne električne energije između pet i 10 posto.